2009. február 14., szombat

a légzés gyakorlása

valahogy ez mindíg elsikkad, manapság a Mesterek nem töltenek elég időt a légzés tanításával. legelőször fontos, hogy a testtartásod legyen helyes, majd következhet a légzés. A gyomorszáj magasságában röviden, természetesen lélegezz be, majd egy hosszú kilégzéssel a köldök felé történő nyomást gyakorolj a belső szervekre. Egy belégzést egy, kettő, három, sőt akár négy, öt percig tartó kilégzés követ. Buddha kilégzés közben érte el a megvilágosodást. A kilégzés legyen lassú, miközben a levegő az orrnyíláson enyhén kiáramlik. Nem könnyű; tudom.

Először a tudatoddal kell megértened és csak utána gyakorolni. Így lélegeznek Keleten, így lélegeznek a mesterek - hosszú és szép öregkort élnek meg. Gondolj arra, ha így, e tempóban lépnél, akkor mindenki más mozdulatlanul állna.

Egy formagyakorlat lényege nem csupán a mozdulatokban rejlik, hanem a hozzáállásodban is. Minden egyes alkalommal azösszhangra kell törekedned, ahol a lágy és kemény folyamatos változása összhangot teremt külső és belső közt.

Nincsenek megjegyzések: