2010. március 2., kedd

a Kör és Chan

... több alkalommal beszélgettünk a Körről és a Körelméletről gyakorlás közben. Chanbuddhisták is a körrel magyarázzák a Chan lényegét. Egy kör, melyen öt pontot jelölsz ki. 0, 90, 180, 270 és a 360 fpk, ami ugye, a 0.

0-90 fokig, a kör ezen része a RAGASZKODÁS és GONDOLKOZÁS része. a gondolkodás vágyat ébresz, a vágy pedig szenvedés. Minden dolog ellentétekre szakad, így jelenik meg a jó és rossz, a helys és helytelen, a szép és csúnya, az enyém és tied stb... 90 alatt a névhez és formához ragaszkodsz (a gyakorlásaid során).

90-en túl a TUDATOSSÁG van, itt a gondolkodáshoz ragaszkodsz. Mindennak van neve, formája. A nevek és formák az ürességből születnek, és oda térnek vissza.

180-nál nincs Gondolkodás. Itt az igazi üresség megtapasztalása van. A gondolkodás előtt nincsenek szavak, nincs beszéd. Nincsenek formák, techinkák, mozdulatok - nincs semmi.

A következő 270ig terjedő résza csodák világa. Itt teljes szabadságot találsz, mindenféle tér és időbeli akadály nélkül. Ha a gyakorlásoddal elérsz idáig ... hm, ezt hívjuk ÉLŐ GONDOLKODÁS-nak. Felveheted a kígyó testét. Lovagolhatsz a Felhőn. Járhatsz a Vizen. Ha élni akarsz, élsz. Ha halni akarsz, halsz. Ha a 180-nál maradsz, akkor ragaszkodsz az Ürességhez. Ha a 270nél maradsz, akkor a Szabadsághoz. 360nál minden olyan, amilyen. Pont olyan, mint a 0, tehát visszaérkeztünk oda, ahonnan indultunk. A különbség annyi csupán, hogy a 0 a ragaszkodó gondolkozás, a 360 0 nem-ragaszkodás, ahola tudat megtisztul, a technikák pedig életre kelnek. A test nem számít többé, a qi olyan, amelyből élő harcművészet keletkezik.

A Chan és az autentikus kungfu 360nál kiteljesedik. Amikro ezt eléred a kör minden pontja eltűnik. Minden Kör és minden Körelmélet nem létezik. Taneszköz. Segítség, vagy mankó. Ragaszkodsz? Rosszul teszed.

Nincsenek megjegyzések: