2008. július 19., szombat

érezd a formát

Ez most egy hosszabb bejegyzés lesz. Nem baj. Tudod jól, hogy a Hajlékony Munka Stílusa bár átmenet a kemény és lágy irányzatok közt, az alapoknál kell elsajátítani a helyes szemléletet ahhoz, hogy VALÓDI eredményeket érhess el. Érezned kell a formát, és tudatában lenni minden mozdulatnak. Ha gyakorolsz, elengedj el minden nem oda tartozó gondolatot és feszültséget. Hagyd leesni őket a földre. Így a forma változni fog, épp úgy mint az érzékenység és az érzet. Ez a harcművészet gyakorlásának mészetes útja. A Hajlékony Munkában a formáknak két változatát ismerjük, és gyakoroljuk:

a) A lebontott formák gyakorlásával építheted ki az alapokat. Megtanít téged a testtartásokra, irányokra, technikákra. Természetes, hogy némi állóképességet is ad – hiszen megvalósításában nagyon precíz.
b) A folyamatos forma kevésbé, mert képlékeny, nagyon sima és folyamatos. Sokkal nagyobb koordinációt igényel, mivel az állapotban minden egységként mozog, és nagyrészt az érzésen múlik a végrehajtás.

Egy kezdő nagyon különbözően érez egy olyan valakihez képest, aki már kicsit messzebb jár az úton. Ahogy haladsz előre, annál erősebben leszel tudatában annak, hogyan mozogsz. A Rou Gong Men tökéletesítése folyamatos dolog. Csak a tapasztalat és a gyakorlás garantálhatja a technikák és a belső aspektusok tényleges megértését. Persze a forma helyesnek kell, hogy látsszon. A külsőt és a belsőt természetes módon egyesítsd. Ez nem csak azt jelenti, hogy a mozgást a légzéssel egyesíted természetesen, hanem a testtartás belső érzését és szerkezetét is, ami az egység érzését adja.

Nincsenek megjegyzések: